Hoe zorg je dat jouw zwangerschap niet bedorven wordt door rugpijn?
Misschien heb je je hele leven nergens last van gehad, maar dan ben je zwanger en ineens krijg je rugklachten. Vooral onderin de rug, lage rugpijn dus.
Je eerste reactie is waarschijnlijk om het rustiger aan te doen. Je lichaam geeft niet voor niets een signaal af, en je bent ten slotte zwanger, dus je wilt ook niet forceren.
Dus als je stofzuigt, let je erop dat je rechtop staat, als je tilt, zorg je dat je je rug niet te veel belast, en de hoge hakken blijven voorlopig even in de kast.
Maar het blijft lastig. Zeker als je nog aan het werk bent, of een paar kinderen om je heen hebt lopen. Sommige dingen moeten gewoon gebeuren, zwanger of niet.
Het resultaat is vaak zeurende lage rugpijn…
Waarom Lage Rugpijn Bij Zwangerschap
Hoe komt het nou dat je tijdens een zwangerschap ineens rugklachten krijgt?
Er gebeurt een heleboel in je lichaam als je zwanger bent. Vaak ben je ook sneller moe dan anders, of je bent misselijk. Zwanger zijn kost heel veel energie.
Het is dus niet zo gek dat je dat ook aan je lichaam merkt (en dan niet alleen aan je dikker wordende buik…).
Maar waar komen die klachten vandaan?
Je wordt natuurlijk zwaarder. Daardoor krijgt je rug het meer te verduren. Die extra kilo’s moeten wel meegezeuld worden. Je rug heeft er niet om gevraagd…
Doordat je zwaarder wordt ga je anders lopen en staan, je houding verandert en daardoor de belasting op de spieren en zo heb je voordat je het weet een pijnlijke rug en bekken.
Hoe Voorkom Je Rugklachten Als Je Zwanger Bent?
Tijdens de zwangerschap worden de bekkengewrichten meer beweeglijk. Daardoor kunnen rugklachten of pijn in het bekken ontstaan. Het helpt om oefeningen te doen die de stabiliserende rugspieren versterken.
Stabiliserende rugspieren zijn de dieper liggende spieren rondom de ruggegraat. Tijdens de zwangerschap is het goed om juist deze spieren te trainen. In ons e-boek tref je oefeningen aan die de dieperliggende spieren van de rug trainen.
Let op je houding bij zwangerschap
Het kan ook zijn, dat je een verkeerde houding ontwikkelt. Bijvoorbeeld doordat je geneigd bent voorover te hangen vanwege je dikke buik. Vaak gaat dit onbewust. Het is daarom handig als iemand je hier op attendeert. In ons e-boek staan ook oefeningen die de houding corrigeren.
Kijk eens in de spiegel. Niet alleen om te zien hoe je buik groeit, maar let ook eens op je houding als je voor de spiegel staat. Is jouw houding veranderd sinds je zwangerschap?
Je houding is erg belangrijk, ook en juist tijdens de zwangerschap. Blijf rechtop staan en lopen. Dus: hoofd omhoog en schouders naar achter. Zie hiervoor ons boek: de ‘Bewaak Uw Houding Checklist’ (te bestellen op deze site).
Soms komt de rugpijn aan het eind van de dag pas op. Na alle inspanning is je rug moe en heeft hij rust nodig. Geef daar gewoon aan toe. Even liggen of een paar ontspanningsoefeningen doen soms wonderen.
Sporten Bij Lage Rugpijn & Zwangerschap
Misschien vraag je je af of je mag blijven sporten. Dat hangt er een beetje vanaf welke sport je doet en hoe je er zelf in zit. Zelf ben ik halverwege m’n zwangerschap nog wezen skiën, maar ik ken ook vrouwen die dat nooit zouden doen. Want stel dat je valt…
Daar valt wat voor te zeggen, maar voor mij is skiën zoiets als fietsen. Dus zou ik ook niet meer mogen fietsen. Onzin natuurlijk. Als je een sport goed beheerst, is de kans op vallen minder klein.
Blijft natuurlijk wel een risico, als je valt. Maar dat geldt net zo goed voor fietsen of lopen (je kunt ook uitglijden, of van je fiets vallen).
Paardrijden bij zwangerschap?
Paardrijden is ook een risicovolle sport, maar ook daarvoor geldt: als jij denkt dat het nog kan, kun je het best nog een tijdje blijven doen. In geval van twijfel, of als je er onzeker over bent: doe het dan niet. Overleg in elk geval met je arts.
Hardlopen? Hangt ervan af hoe fijn jij dat vindt met een dikke buik. Misschien ben je zo getraind, dat je nergens last van hebt. Maar als het niet lekker voelt, probeer dan even een andere sport.
Gymnastiek, Pilates en zwemmen zijn goede sporten voor als je zwanger bent. Gym en Pilates maken je buik-, rug- en bekkenspieren sterk. En zwemmen is voor veel zwangere vrouwen een heerlijke ontspanning. Ook fietsen en wandelen is prima.
In elk geval is bewegen goed. Goed voor je houding en je gezondheid, maar ook voor je ongeboren kindje. Wanneer je beweegt, stroomt er meer bloed en dus meer voeding naar je kind.
Beweeg dus regelmatig, vermijd risico’s en luister naar je lichaam. Je lichaam, je rug en je kindje hebben er baat bij…
Ik wens je een zwangerschap zonder lage rugpijn toe en op de juiste tijd natuurlijk een gezonde baby!