Een hartslagmeter goed voor de rug?
Als makers van de site rugpijnweg.nl willen we u graag verder helpen om van uw rugklachten af te komen. Daarom geven wij in ons e-boek uitleg over uw rug en goede oefeningen. De oefeningen moet u zien als een soort EHBO, eerste hulp bij (rugpijn)ongemak. De meeste mensen hebben al na korte tijd heel veel baat bij de oefeningen. Maar oefeningen alleen zijn niet genoeg. U moet ook gaan bewegen!
Rugpijn, bewegen en sporten
Elders op de site vindt u artikelen over bewegen en sport. Een van de sporten die wij aanbevelen is roeien. Roeien met een roeitrainer blijkt een hele goede manier van bewegen te zijn, ook, en juist, als u last heeft van uw rug. Met roeien gebruikt u ongeveer 84 procent van de spieren en u heeft een minimale belasting van de rug. Roeien bevordert een goede houding wat uw rug weer ten goede komt. Kortom: roeien is een ideale manier van bewegen. Een groot voordeel is ook dat u roeien thuis kunt doen op een roeitrainer.
Hartslagmeter – Tom-tom voor bewegen
Als u serieus overweegt om te gaan roeien, is het handig ook een hartslagmeter aan te schaffen. Een hartslagmeter is als een Tom-tom in een auto: je weet precies hoe laat je op de plek van bestemming bent, hoe lang je erover doet en hoe hard je rijdt. Onze kinderen vinden het een sport om in de auto te kijken hoe lang we nog over de rit moeten doen. Dan weten ze hoe lang ze nog stil moeten zitten!
Sporten, uw hart en rugpijn
Wie sport of gaat bewegen, doet er dus verstandig aan gebruik te maken van een hartslagmeter. Het hart is de belangrijkste spier van ons lichaam. Het pompt bloed van de longen naar de spieren en weer terug. Door inspanning wordt deze spier sterker. Hoe beter je conditie, hoe meer bloed het hart met elke hartslag kan pompen en hoe minder vaak het hart hoeft te pompen. Resultaat: je rusthartslag en hartslag gaan omlaag.
Conditie verbeteren van hele lichaam, inclusief rug
Hoe harder we ons inspannen, hoe beter onze hartslagen worden gebruikt.
Als je je conditie wil verbeteren of gewicht wil verliezen, kun je eigenlijk niet zonder hartslagmeter. Door een hartslagmeter te gebruiken verminder je de kans op overbelasting, oververmoeidheid en blessures (te hoge hartslag) en voorkom je dat je te weinig doet (te lage hartslag), waardoor de conditie niet verbetert. Een hartslagmeter is een eenvoudig apparaat om vast te stellen wat voor jou de ideale inspanning is.
Voordat je vast kunt stellen wat de ideale individuele hartslag is, moet je eerst de rusthartslag en de maximale hartslag meten of schatten. De rusthartslag is het aantal slagen per minuut als je helemaal ontspannen bent. Dit meet je het best ‘s ochtends voor het opstaan. Voor volwassenen ligt dit tussen de 60 en 80 (slagen per minuut). Hoe lager je rusthartslag, hoe beter je conditie.
De maximale hartslag kun je grofweg berekenen door een simpele aftreksom: 220 – leeftijd.
Hartslag meten
Je kunt de hartslag meten bij de polsslagader of bij de halsslagader. Druk zachtjes met de wijsvinger en de middelvinger op de onderkant van de pols, aan de duimkant. Elke polsslag is een hartslag.
Meestal wordt de hartslag per 15 of 30 seconden gemeten en vervolgens met 4 of 2 vermenigvuldigd. Zo verkrijg je de frequentie per minuut.
Persoonlijke coach om uw pols
Een hartslagmeter is eigenlijk een persoonlijke coach. Deze geeft direct feedback tijdens het sporten. Zo kun je altijd controleren of je je op een goede manier inspant. Een hartslagmeter geeft ook meer uitdaging tijdens het trainen. Het werkt motiverend om te zien waar je mee bezig bent en wat dat voor resultaat heeft. Ook is het een rustgevend idee dat je je op een veilige en verantwoorde manier aan het inspannen bent.