Pilates voor uw rug?…
Het is een rage geworden in Nederland: Pilates. Elke zichzelf respecterende sport- of fitness school biedt tegenwoordig een cursus Pilates aan.
Reden voor ons om eens na te denken over Pilates, en dan heel specifiek vanuit de vraag of het goed is voor de rug.
We weten namelijk dat niet iedere rugoefening leidt tot verbetering van de rug of vermindering van eventuele klachten. En als u dan toch iets gaat doen, dan kunt u maar beter zeker weten dat het u iets oplevert…
Wat kunt u met Pilates als u last heeft van vlammende rugpijn? Zijn Pilates oefeningen wel verantwoord voor mensen met rugklachten? En wat doet Pilates nu precies met uw lichaam?
Ontstaan Pilates
Voordat we meer over Pilates vertellen, is het misschien interessant om te horen hoe Pilates ontstaan is.
De grondlegger van deze methode, Joseph Pilates (geboren in 1880 in Duitsland), was een briljant mens. Vanwege zijn zwakke gezondheid was hij van jongs af al geobsedeerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft.
Voordat de Eerste Wereldoorlog uitbrak was hij sportleraar en bokstrainer van het Britse politiekorps. Tijdens de oorlog kwam hij (als Duitser)in een kamp terecht. Ook daar deed hij wat hij niet laten kon: oefeningen.
Pilates maakt mensen fitter
Met zijn zelf ontwikkelde trainingsmethode trainde hij zijn medekampgenoten. Hij liet ze diverse grondoefeningen doen, maar trainde ook met de veren van de bedden! Al gauw viel op dat de mensen uit zijn kamp fitter waren dan de andere gevangenen. Zelfs zieken herstelden sneller door de oefeningen.
Na de oorlog emigreerde Pilates naar de Verenigde Staten, waar hij in 1926 samen met zijn vrouw zijn eerste sportstudio opende in New York. Zijn bijzondere methode, met name de combinatie van lenigheid, stabiliteit en spierbeheersing, bleef niet onopgemerkt. Vooral binnen de professionele danswereld is veel met zijn methode gedaan.
Immiddels is de methode overgewaaid naar Nederland. Pilates cursussen schieten als paddestoelen uit de grond.
Joseph Pilates laaiend enthousiast
Joseph Pilates was aan het eind van zijn leven nog steeds laaiend enthousiast over zijn methode. ”Ik moet wel gelijk hebben”, zei hij. ‘Ik heb nooit een aspirientje nodig gehad, ben nog nooit geblesseerd geweest. Het hele land, de hele wereld zou mijn oefeningen moeten doen. Ze zouden gelukkiger zijn!’
Pilates in de praktijk
De Pilates methode is voor heel veel dingen goed: voor de ademhaling, de longcapaciteit, de bloedcirculatie, de houding, voor stevige botten, een slanke lijn en soepele gewrichten.
Voor de wervelkolom geldt dat die door de oefeningen soepeler wordt en meer aan kan. Met name voor mensen met rugklachten is dit interessant. Een soepele wervelkolom is immers nodig voor het krijgen of behouden van een gezonde rug.
Pilates is een uitgebreid systeem van specifieke oefeningen die in een bepaalde volgorde worden uitgevoerd, sommige met behulp van een oefenmat, andere met speciale apparaten.
Pilates niet altijd goed bij bestaande rugklachten
Toch is Pilates niet zonder meer geschikt voor mensen met rugklachten. Uw trainer of fysiotherapeut moet aangeven wat u wel of niet kunt doen. Vaak voelt u dat zelf ook al aan: bepaalde oefeningen zijn nog te moeilijk, of u kunt ze gewoonweg niet vanwege uw rug. Een aangepast programma is noodzakelijk.
Wanneer u traint in een groep en de overige deelnemers hebben geen rugproblemen dan kunt u misschien niet met alles meedoen. Dat kan natuurlijk best frustrerend zijn.
Niet alle Pilates oefeningen zijn dus goed voor mensen met rugpijn. Soms krijgt men zelfs last van de rug!
1 Uurtje Pilates is niet genoeg
Ook is het zo dat 1 uur oefenen in de week niet voldoende is. Bij rugklachten moet u eigenlijk elke dag oefenen. Een uurtje Pilates in de week is dus niet genoeg. Daarom is het handiger om ook zelf thuis aan de slag te gaan.
Pilates voor de Rug – Rugpijn en Hernia Weg Ermee!
Ons boek ‘Rugpijn en Hernia Weg Ermee!’ bevat Pilates-achtige oefeningen, die speciaal geschikt zijn voor rugpijnpatiënten. Deze oefeningen zijn erop gericht om de dieper liggende spieren in uw rug weer sterk, soepel en gezond te krijgen.
Het voordeel van dit boek en deze oefeningen is dat u thuis gericht aan de slag kunt om uw rugklachten aan te pakken. U geeft zelf uw eigen grenzen aan: wat nog niet goed gaat, slaat u gewoon even over.
Na een tijdje merkt u vanzelf dat uw rug al sterker wordt, waardoor u de oefeningen beter kunt doen. Met dit boek kunt u verantwoord zelf aan de slag.