Nekhernia, wat het is, wat het veroorzaakt en wat u er zelf aan kunt doen
In dit artikel zult u ontdekken wat een nekhernia is, wat de oorzaak van een nekhernia kan zijn, en wat u eraan kunt doen om hiervan af te komen!
Cervivale Hernia
Een nekhernia is een uitpuiling van een tussenwervelschijf in de halswervelkolom, ofwel een tussenwervelschijf in uw nek die bekneld raakt. Doordat de uitstulping op zenuwen kan drukken, krijgt u pijn. Een dure term voor nekhernia is cervicale hernia. Hernia staat voor uitpuiling, een cervicale hernia is een uitpuilende tussenwervelschijf tussen twee nekwervels.
Nekhernia symptomen
Als u een nekhernia heeft, voelt u waarschijnlijk klachten in de vorm van hoofdpijn, pijn in de nek en de schouders en uitstralingspijn naar de arm. De halswervelkolom bestaat uit zeven wervels. Meestal gaat het om de 6e en 7e nek-zenuwwortel (C6-7) die bekneld raakt. Deze loopt van de nek naar de arm. Vandaar dat iemand met een nekhernia vaak pijn in de arm heeft. Armpijn, gevoelsvermindering en tintelingen in de arm en hand zijn dus symptomen die kunnen duiden op een nekhernia. Veel zorgverleners gebruiken de term CANS, om aan te duiden om welke klachten het gaat. CANS staat dan voor ‘complaints of the arm, neck and/or shoulder’ (klachten aan arm, nek en/of schouder).
Een nekhernia is lang niet altijd te zien op een CT of MRI scan. Sommige mensen lopen met een nekhernia rond, maar hebben nergens last van. In ernstige gevallen heeft men ook last van uitvalsverschijnselen, zoals verlamming. In dat geval moet u direct naar uw arts.
Belangrijkste oorzaak nek hernia?
De meeste nekhernia’s komen voort uit een verkeerde houding. Een nekhernia ontstaat wanneer de tussenwervelschijven in de nek scheef op elkaar staan, waardoor er een uitstulping ontstaat. De beruchte schildpadhouding – hoofd voorovergebogen, schouders naar voren – is een grote boosdoener. Wanneer we vaak en langdurig een verkeerde houding aannemen, bijvoorbeeld tijdens ons werk, of als we in de auto of voor de tv zitten, doet dat iets met ons lichaam. De wervels gaan scheefstaan, er ontstaat een uitstulping, en voor je het weet krijg je pijn in je nek, hoofd, schouders en arm(en). Kortom: je hebt een nekhernia.
Maar het omgekeerde is ook mogelijk: wanneer je de nek niet belast, dus als je de spieren in de nek niet gebruikt, kan je ook last krijgen van klachten die duiden op een nekhernia. Spieren zijn ter versteviging, maar ze moeten wel gebruikt worden, anders verslappen ze en verliezen ze hun functie. Dit kan leiden tot klachten.
Nekhernia door uitdroging en veroudering
Verder kan leeftijd een rol spelen. Door het ouder worden drogen de tussenwervelschijven uit, waardoor er uitpuilingen kunnen ontstaan. Uitdroging is dus een verergerende omstandigheid van de al scheefstaande wervels. Door uitdroging ontstaan ook eerder scheuren. Denk maar aan een spons die droog is, die scheurt makkelijk. Een natte spons niet. Zo hebben ook de tussenwervelschijven vocht nodig om uitdroging te voorkomen. Veel nekhernia’s komen dan ook voor bij mensen tussen de 30 en 50 jaar.
Acute Nekhernia
Minder voorkomend, maar niet minder vervelend, is een acute nekhernia. Een acute vorm van nekhernia komt bijvoorbeeld door een verkeersongeluk of een sportongeval.
Bent u betrokken geweest bij een aanrijding, of heeft u een rare val gemaakt op uw hoofd, of een klap tegen uw hoofd gehad? Een verkeerde duik in het water, een val van een paard, of in de speeltuin een schommel tegen uw hoofd gekregen? Het zou zomaar kunnen dat u daardoor een acute nekhernia heeft opgelopen. In dit geval moet u altijd gelijk naar een arts gaan, die u zal doorverwijzen naar een chiropractor of fysiotherapeut om u verder te helpen.
In de meeste andere gevallen kunt u zelf iets doen om aan uw nekhernia te werken. Bekijk vooral ook de video: Hoe Hernia & Tussenwervelschijven Natuurlijk Genezen.
Aanbevolen om verder te lezen bij nekhernia is ook het artikel: 3 Houdingstips om nekhernia te voorkomen.