MRI Scan – Goed Diagnose Instrument bij Hernia of Rugpijn?
Hoe het komt dat diagnose bij rugpijn en hernia vaak zo lastig is? En waarom een MRI scan zelfs gevaarlijk kan zijn?… Ontdek het in dit artikel.
In de krant kun je toch soms leuke dingen lezen. Zo vond ik een interessant artikel in de bijlage Leven & Welzijn van het Nederlands Dagblad (d.d. woensdag 26 september 2007). Over hoe het komt dat de diagnose bij rugpijn vaak lastig is. Patiënten met rugpijn die het gevoel hebben dat ze afgescheept worden omdat er geen behandeling nodig of mogelijk zou zijn, kunnen hierover meepraten.
MRI Scan – Juiste Diagnose?
Een diagnose stellen is niet eenvoudig en het antwoord op de vraag: wel of niet opereren en zo ja, wanneer dan, al evenmin. Maar al te vaak kan de oorzaak van de klachten niet zomaar gevonden worden en dus wordt er ook niet zomaar geopereerd. Tot ongenoegen van de patiënt. Maar is dat terecht?
‘In de meeste gevallen is het maar goed dat er niet zomaar geopereerd wordt, want een operatie lost lang niet altijd het probleem op’, aldus neuroloog Ernest Wouda van het St. Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam. Volgens hem is het een wijd verbreid misverstand dat een hernia altijd tot ernstige klachten leidt, die via een MRI-scan aangetoond moeten worden, waarna dan meteen een operatie volgt.
20-25% Nederlanders Heeft Hernia
Wouda in het artikel: ‘Als neurologen zijn we niet zo gefocust op het verschil tussen rugpijn en hernia. Wij willen vooral weten of zich een zenuwprikkeling in het lichaam bevindt, die klachten geeft van rug naar been, ofwel door een ontsteking ofwel door een mechanische beklemming. Want veel hernia’s geven helemaal geen klachten. Als je een willekeurig aantal Nederlanders neemt, heeft 20 tot 35% van hen een hernia, dat wil zeggen een uitstulping van de tussenwervelschijf in de ruggengraat – maar zonder klachten.’
Opmerkelijk verschijnsel, dat blijkbaar een op de drie à vijf mensen met een hernia rondloopt, en heel vaak zonder het zelf te weten. Wanneer er geen pijn optreedt, trekt men waarschijnlijk ook niet aan de bel. Maar wat als je wel met rugpijn moet blijven rondlopen? Als je een hernia hebt – en pijn – en de neuroloog wil niet opereren?
Wouda biedt niet alle mensen die bij hem komen met rugklachten een MRI-scan aan. ‘Als een patiënt na de scan namelijk ziet dat hij een hernia heeft, vraagt hij om een operatie. En als ik dat niet wil doen, omdat ik denk dat dat de oorzaak van het probleem niet oplost, zie je dat men vervolgens elders gaat shoppen. Er zijn altijd artsen te vinden (is het niet hier, dan wel in het buitenland), die een patiënt wel even willen ‘helpen’. Helpen tussen aanhalingstekens, omdat het dus nog maar de vraag is of de rugklachtlijder hier bij gebaat is.’
Wouda onderzoekt eerst door middel van gerichte vragen of zijn patient aan een hernia lijdt. In 99 van de 100 gevallen kun je dat volgens hem namelijk zeker weten. Wanneer de hernia niet verantwoordelijk is voor de rugklachten, is het volgens hem beter om niet te opereren. Blijft de vraag: Wat dan wel?
MRI Scan – Zin En Onzin Van Diagnostiek
Tijdens een onlangs gehouden symposium van de Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten de Wervelkolom (NVVR), bleek dat veel mensen met deze vraag worstelen. Reden genoeg voor de Vereniging om eens stevig na te denken over de zin en onzin van de diagnostiek.
Slechts 10% Rugklachten Heeft Bekende Oorzaak
De Vereniging had hoogleraar huisartsgeneeskunde Bart Kroes van de Erasmus Universiteit uitgenodigd om een en ander toe te lichten. Kroes legde uit dat het bij (lage) rugklachten in slechts 10 procent van alle gevallen gaat om specifieke rugpijn. Dat wil zeggen dat er een bekende oorzaak is, bijvoorbeeld een tumor of een botfractuur. In de overige gevallen heeft men te maken met niet-specifieke rugpijn: er is geen duidelijke oorzaak, wat de behandeling vervolgens zo lastig maakt.
Voor 90% Van Rugpatienten Kan Arts Niet Veel Doen
Wanneer er geen specifieke oorzaak, zoals kanker, een trauma, een infectie, of een hernia is, kan een arts niet zo veel doen. Hooguit krijgt men het advies om in beweging te blijven. De patiënt is vervolgens overgeleverd aan een scala van informatie van adviseurs, fysiotherapeuten en specialisten en vindt vervolgens door de bomen het bos niet meer. Vandaar dat mensen ook jaren met dezelfde klachten blijven rondlopen.
Wanneer er wel een duidelijke relatie is tussen pijnklachten in het been en de hernia, gaat de neuroloog wel tot opereren over. Als er geen duidelijke relatie is, is het volgens Wouda verstandig om te wachten. In veel gevallen gaat het vanzelf over, bijvoorbeeld doordat de beklemde zenuw nieuwe ruimte zoekt.
Nou kunnen wij ons voorstellen dat dit wel heel onbevredigend is. U zult maar in die categorie van 90% vallen waarbij niet duidelijk is wat de oorzaak is en daarmee wordt het voor de reguliere medische wetenschap lastig om u te helpen.
Rugpijnweg Kan Wel Iets Doen Voor Uw Rugklachten
Rugpijnweg.nl wil u helpen om te ontdekken dat er wel aantoonbare oorzaken voor uw pijn zijn. En we willen een oplossing bieden voor mensen met rugklachten.
Op onze homepage vindt u een video waarin u zult zien dat er wel degelijk fysiek waarneembare oorzaken zijn, die overigens door de medici nog veel te vaak over het hoofd worden gezien.
Bekijk dus de video(s) op de homepage en u zult ontdekken hoe uw rug werkt, waar het mis gaat in uw rug en hoe u zelf kunt werken aan de oplossing van uw rugklachten.
Wanhoop dus niet als uw MRI scan geen enkel aantoonbaar probleem aan toont, uw pijn is echt en heeft een oorzaak EN een oplossing.