Genezing Hernia Versnellen – Het Kan Natuurlijk
Op deze pagina zult u behoorlijk wat vragen over hernia beantwoord zien. U zult ontdekken wat het is, wat het veroorzaakt, welke behandelmethoden er zijn en dat zelfs medici nu zeggen dat gericht bewegen de beste oplossing is voor natuurlijk herstel van uw hernia.
En als u op zoek bent naar een natuurlijke manier om uw hernia sneller te laten verdwijnen of genezen, dan is de SI-Methode van Rugpijnweg voor u.
Wat is een hernia?
Een hernia is uitstulping van een tussenwervelschijf. En die uitstulping kan nare effecten hebben.
De medische term voor hernia is Hernia Nuclei Pulposi (HNP). Hernia betekent doorbraak, nuclei komt van nucleus en betekent kern, pulposi betekent pulpachtig.
Dus bij een hernia gaat het om een doorbraak of breuk van de pulpachtige kern waaruit uw tussenwervelschijven bestaan. En die uitstulpende tussenwervelschijf kunt u mogelijk herkennen door een aantal symptomen…
Welke symptomen zijn er bij een hernia?
Er zijn mensen die heftige klachten hebben:
- Verlammende rugpijn;
- Hevige uitstralingspijn naar een been, bil of voet;
- Ook kan de pijn uitstralen naar beide benen.
- De klachten kunnen ook lichter van aard zijn: zeurende pijn in de onderrug;
- Of krachtverlies in het been.
- Soms ervaart men een verdovend, tintelend of branderig gevoel in het been.
Ieder van bovenstaande symptomen kan duiden op een uitpuilende tussenwervelschijf.
Wat zijn de oorzaken van een hernia?
Rugpijnweg ontdekte een onderzoek onder 1000 mensen met rug- en herniaproblemen, inclusief spit.
In 98% van de 1000 gevallen bleek sprake te zijn van een geringe scheefstand van het SI-gewricht.
Correctie van het SI-gewricht leidde in bijna 100% van de gevallen tot snelle verlichting van klachten EN tot zelfherstel van de hernia.
Over het algemeen wordt aangenomen dat de meeste hernia’s ontstaan door een verkeerde houding, als u bijvoorbeeld dingen op een verkeerde manier tilt, of een verkeerde werkhouding aanneemt.
En dat kan zo zijn, maar vergeet aub het SI-gewricht niet.
Een hernia kan ook ontstaan door overbelasting. Als u zwaar lichamelijk werk heeft.
Veel autorijden vergroot het risico op een hernia. Of als u een zittend beroep heeft. Te lang zitten in eenzelfde houding is sowieso nooit goed.
Stress is ook een grote boosdoener en daarmee bedoelen we niet dat rugpijn ‘tussen uw oren’ zit. Maar door stress worden er signalen vanuit het lichaam naar de hersenen verstuurd die als pijn aangemerkt worden. U ervaart dus wel degelijk pijn. En als u dan op zoek gaat en een MRI een hernia laat zien, dan wordt al snel geconcludeerd dat de hernia de pijn veroorzaakt, de vraag is echter of dit zo is.
Soms is er een acute oorzaak voor een hernia, zoals bij een ongeval.
Hoe weet je of je een hernia hebt?
Als u denkt dat u een hernia heeft, is het zinvol om u eerst zo goed mogelijk op de hoogte te stellen. Vraag uzelf af:
- Waar heeft u precies last van, wat zijn de symptomen?
- Hoe vaak en hoe lang heeft u al klachten?
- Welke pijn voelt u?
- Zijn er nog andere verschijnselen?
Op internetsites en op forums kunt u heel veel informatie vinden die u kan helpen bij de vraag of u een hernia heeft. Aan de hand van de symptomen (zie hierboven) kunt u vaststellen of er sprake is van een hernia. Ook uw arts kan u hierbij helpen.
Moet ik een MRI-scan laten maken?
Er zijn mensen die heftige pijnklachten hebben met uitstralingspijn naar de bil of het been, maar een MRI-scan of CT-scan wijst niets uit.
Omgekeerd gebeurt het ook dat mensen een hernia hebben, duidelijk zichtbaar op een scan, maar ze hebben nergens last van.
U kunt dus een aantoonbare hernia (uitpuilende tussenwervelschijf) hebben, zonder enige rugpijn of uitstralingspijn.
En u kunt verlammende rugpijn en uitstralingspijn hebben, zonder dat u een hernia heeft.
Een MRI-scan of CT-scan is dus niet altijd doorslaggevend.
Sterker nog, als op de MRI-scan niets te zien is, maar u heeft wel hevige klachten, worden uw klachten misschien niet serieus genomen.
A-Specifieke Rugklachten en Hernia
U voelt wel pijn, maar omdat er niets te zien is, kan de arts geen diagnose stellen en wordt dit afgedaan als a-specifieke rugpijn. Dit zijn rugklachten waarvoor geen duidelijke oorzaken in het lichaam zijn aan te wijzen. Uw arts zal u mogelijk naar huis sturen met het advies rustig aan te doen en eventueel pijnstillers te nemen.
Op deze manier blijft u rondlopen met uw klachten, terwijl dit niet nodig is. Wij geloven dat er altijd een oorzaak – en dus ook een oplossing – is.
Hoe lang duurt een hernia?
De meeste herniaklachten verdwijnen binnen een aantal weken of maanden vanzelf. Als de hernia is ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde houding, kunt u door aan uw houding te gaan werken en door oefeningen een heel eind komen. Het is wel belangrijk dat u blijft bewegen! Door te blijven bewegen, herstelt u sneller.
Het doen van de juiste oefeningen versnelt het genezingsproces nog meer. Op deze site vindt u een aantal programma’s met cruciale kennis en informatie over uw rug, met daarbij bewezen oefeningen voor hernia.
Als de hernia een duidelijk acute oorzaak heeft, zoals na een ongeval, dan kunt u het best naar een arts gaan.
Welke behandel mogelijkheden zijn er?
Hieronder in de Tabel Consultkaart Hernia kunt u meer lezen over de behandelingsmogelijkheden. In principe kunt u kiezen voor niets doen, ofwel afwachten en uw lichaam de kans geven uw hernia zelf te herstellen…
U kunt ook kiezen voor medicijnen om de pijn te lijf te gaan, dat doet weliswaar niets aan het wegnemen van de oorzaak, maar kan wel de pijn verlichten.
Ook kunt u kiezen voor operatie, maar ook hier geldt dat dit niet de oorzaak aanpakt, EN het is maar de vraag of uw pijn wel wordt veroorzaakt door de hernia, en natuurlijk is iedere ingreep een risico, klein misschien, maar niettemin een risico.
Rugpijnweg is voorstander van een gericht beweegprogramma. Bewegen wordt door vrijwel alle medici en specialisten aanbevolen. Bij Rugpijnweg hebben we daarom nagedacht over welke bewegingen het best helpen om uw lichaam te helpen de hernia zelf te herstellen.
Hieronder leest u welke bewegingen goed zijn in geval van hernia.
Wat kunt u zelf doen aan een hernia?
Als u last heeft van een hernia, is het belangrijk dat u zelf de eerste stap zet om hier wat aan te gaan doen. Dat is misschien spannend, maar als u niets doet, gebeurt er ook niets!
U kunt beginnen met een simpel oefenprogramma.
Misschien heeft u in het verleden al oefeningen gedaan en brachten die niet de verbetering die u verwachtte. Of kreeg u juist meer pijn….
Sommige oefeningen kunnen de hernia inderdaad verergeren en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Het kan zijn dat u angstig bent om oefeningen te gaan doen: bang om iets in uw rug te beschadigen, bang dat er spieren scheuren of zenuwen bekneld raken. Allemaal heel vanzelfsprekend als u pijn heeft.
Maar toch is het goed dat u zich over die angst probeert heen te zetten. Stapje voor stapje meer bewegen en oefeningen doen. U zult zien dat het geen kwaad kan. Sterker nog, na verloop van tijd merkt u dat uw rug sterker wordt en de klachten minder worden!
Wat u nodig heeft, zijn specifieke oefeningen die de druk van de tussenwervelschijven wegnemen en zorgen dat de tussenwervelschijven weer goed kunnen genezen.
Verder zijn nodig oefeningen voor de versterking van de wervelkolomspieren, vooral op het diepste niveau in uw rug.
Spieren hebben een functie. Geoefende spieren helpen ons lichaam gezond en zonder pijn te houden. Het probleem is dat we sommige spieren al jaren niet meer gebruiken, terwijl we ze wel nodig hebben. Ze zijn er niet voor niets.
Het is dus noodzakelijk dat u gaat werken aan versterking van de rug- en nekspieren. Niet altijd zult u direct resultaat zien. Wat u immers in maanden of jaren heeft opgebouwd, is niet ineens zomaar weer verdwenen.
Maar u moet ergens beginnen. Als u eenmaal de eerste stap in de goede richting heeft gezet, zult u zien dat u op den duur toch resultaat boekt.
Welk rol speelt mijn houding bij hernia?
In veel gevallen speelt een verkeerde houding een rol bij hernia. Een goede houding draagt daarom absoluut bij aan verbetering van de klachten.
Belangrijk is het dus om erger te voorkomen en voortaan een goede houding aan te nemen – ook bij de oefeningen! – en hier op te blijven letten. Kijk regelmatig eens van opzij in de spiegel hoe u er bij staat en corrigeer uw houding, indien nodig.
Soms verminderen de klachten al doordat men de houding verbetert. Door een andere, juiste houding aan te nemen, krijgen de wervels meer ruimte en ontstaat er verlichting van de klachten. Door hier blijvend op te letten, in combinatie met het doen van de juiste oefeningen, heeft u een goed begin gemaakt met uw genezingsproces.
Rugpijnweg heeft een speciaal Houdings Zelfcorrectieprogramma ontwikkeld, hiermee kunt u zelf de houdingsgerelateerde oorzaken van hernia’s wegnemen.
Daarnaast kunt u ook nog een aantal speciale oefeningen doen waarmee u gericht uw tussenwervelschijven ruimte geeft en van de juiste voedingsstoffen voorziet.
Kan een hernia genezen door oefeningen?
Jazeker, een hernia kan zeker genezen door het doen van gerichte oefeningen.
De kunst daarbij is om als eerste te zorgen dat de basis van je rug goed staat. En daarvoor zijn prima oefeningen beschikbaar.
Volgens onderzoek is in 98% van de gevallen van rug- en herniaproblemen een – meestal geringe – afwijkende stand van het SI-gewricht aanwezig.
Zodra je die aanpakt, verdwijnen heel veel rug- en herniaproblemen vanzelf al weer.
Naast oefeningen voor het si-gericht kun je ook kiezen voor zogenaamde decompressie oefeningen, dit zijn speciale oefeningen waarbij je gebruik maakt van wetenschappelijke inzichten om middels speciale oefeningen ruimte tussen de wervels te scheppen.
Daarmee wordt een soort natuurlijke pompbeweging geactiveerd, waardoor de tussenwervelschijven van meer voedingstoffen worden voorzien EN waarbij de afvalstoffen sneller worden afgevoerd.
Ook neemt hierdoor de zuurstofsaturatie rondom de pijnlijke plekken toe, wat ook een gunstig effect heeft op de pijn.
Geen hernia, maar wel pijn, wat nu?
Dit klinkt vreemd, maar het gebeurt vaker dan u denkt. Je kunt volop uitstralingspijnen hebben waarbij op een MRI niets te zien is. Dit is wetenschappelijk gezien natuurlijk een prima startpunt voor de vraag of uitstralingspijn dan wel veroorzaakt wordt door een hernia.
Bij Rugpijnweg geloven we dat hernia – een uitpuilende tussenwervelschijf – niet de oorzaak is van pijn in de bil en het been, maar dat die pijn en de hernia beiden te maken hebben met een onderliggend probleem, wat vrijwel altijd met een afwijkende stand van het SI-gewricht te maken heeft EN met triggerpoints in de gebieden rondom de hernia.
Wat je dan toch kunt doen?
Wees om te beginnen blij als er geen hernia is geconstateerd, en zorg dat je werkt aan het rechtzetten van alles wat recht moet staan aan de basis, EN zorg dan ook voor voldoende doorbloeding en soeplesse van alle spieren rondom de pijnlijke plaatsen.
Inzicht in uitstralingspijn-patronen vanuit de wetenschap rondom triggerpoints kan je dan snel een eenvoudig inzicht geven in waar bij u de mogelijke triggerpoints zitten zodat je die zelf aan kunt pakken.
Welke tussenwervelschijf oefeningen zijn er?
De beste oefeningen voor je tussenwervelschijven zelf zijn de zogenaamde decompressieoefeningen.
Hiermee schep je ruimte tussen de wervels en stimuleer je de stofwisseling van en naar de tussenwervelschijven. Voedingsstoffen er in en afvalstoffen er uit. Als je dan ook nog je dieet in de gaten houdt, kun je actief en heel gericht werken aan natuurlijk herstel van tussenwervelschijven.
Daarnaast zijn er houdingscorrectie oefeningen, die zijn gericht op het wegnemen van de houdingsgerelateerde oorzaken van tussenwervelschijf problemen.
Ook zijn er de SI-gewricht Zelfcorrectie oefeningen, waarmee je zorgt dat de basis van je rug goed staat. Veel problemen hoger in de rug vinden hun oorsprong in een scheefstand aan de basis van de rug. Er zijn zelfs gevallen van scoliose bekend die oplosten doordat het si-gewricht werd rechtgezet.
De laatste oefeningen die goed zijn om te doen richten zich op de dieper liggende kleinere spiertjes rondom de ruggegraat. Hiermee zorg je voor de stabiliteit van de kern van je rug. Daarmee voorkom je dat er beschadigingen ontstaan aan je tussenwervelschijven door het te laat ‘aanspringen’ van je core stabiliteitsspieren.
Van je hernia af zonder operatie?
Kun je zonder operatie van je hernia af komen? Jazeker, en zelfs de Federatie van Medisch Specialisten geeft aan dat er eigenlijk nooit voordeel is van een herniaoperatie. Zij geven aan dat er na 1 jaar geen enkel voordeel blijkt te zijn voor mensen die een operatie hebben gedaan ten opzichte van mensen die dat niet hebben gedaan.
Onderaan de pagina over de SI-Methode vind je een verhaal van Jahna, een Austalische paardrijdster die bij een wedstrijd een hernia opliep. Zij was ten einde raad en stond op het punt zich te laten opereren, maar is in plaats daarvan aan de slag gegaan met de oefeningen van Rugpijnweg en ze reed binnen de kortste keren weer wedstrijden. Dus u begrijpt dat wij echt geloven dat je prima zonder operatie iets zelf kunt doen om herstel van je hernia voor elkaar te krijgen.
Helpen buikspier oefeningen bij hernia?
Of buikspieroefeningen helpen is volledig afhankelijk van waar de uitstulpende tussenwervelschijf zich bevindt.
Stel dat de uitpuiling aan de achterkant van de tussenwervelschijf in de onderrug zit, dan leert de biomechanica ons dat als je dan buikspieroefeningen gaat doen, je de druk op de achterkant van de tussenwervelschijf juist verhoogt en daarmee eerder kans loopt de hernia te verergeren dan op te lossen.
Welke oefeningen je ook besluit te gaan doen, zorg aub daarom eerst dat je begrijpt hoe je rug in elkaar steekt, waar de hernia zich bevindt en wat de oorzaak is van uw problemen met de rug. Pas dan kun je iets zinvols zeggen over welke oefeningen aan te raden zijn of niet.
Nuttige links
Behandelkeuzehulp Hernia: Afwachten of Operatie
Conclusies:
Als u hernia klachten heeft, dan betekent dat meestal dat u pijn in de bil of het been heeft die wordt toegeschreven aan pijn doordat een uitpuilende tussenwervelschijf tegen een zenuw aan drukt.
MRI’s bij mensen met dit soort pijn laten soms wel en soms ook NIET een hernia zien. Daarmee is wetenschappelijk gezien de vraag relevant of de hernia wel de oorzaak van de pijn is.
Rugpijnweg gelooft dat de pijn te maken heeft met aanwezigheid van triggerpoints in spieren in de lage rug of bil, met name de piriformis spier is een bekende oorzaak van problemen.
De henria zelf is meestal het gevolg van eenzijdige mechanische belasting door verkeerde houding of te veel belasting in een langdurige niet-natuurlijke houding, of te zware belasting in een verkeerde houding.
Vandaar dat Rugpijnweg in geval van hernia klachten adviseert om aan de houding te werken, een serie oefeningen te doen die ruimte scheppen tussen de wervels, en om door voldoende beweging de bloedsomloop rondom de plaats van de hernia te verbeteren, om herstel te bevorderen. En nadat we het onderzoek onder 1000 mensen met rug- en herniaklachten lazen, adviseren we nu om als eerste te beginnen met de zelfcorrectie van het SI-gewricht
De SI-Methode van Rugpijnweg is een beproefde totaal aanpak bij hernia, gericht op NATUURLIJK herstel van hernia en natuurlijke pijnbestrijding door activering van het genezend vermogen van het eigen lichaam en het wegnemen van alle houdingsgerelateerde oorzaak van problemen met de tussenwervelschijven.
De Rugpijnweg SI-methode bestaat uit 4 eenvoudig geschreven zelfhelp boeken vol informatie waar je iets mee kunt en vol oefeningen die inmiddels in meer dan 93 landen door duizenden mensen met succes zijn gebruikt om hun rug weer helemaal gezond en vooral pijnvrij te krijgen.
Waarom zou het u niet lukken om hetzelfde te doen?