Ruggegraat en Pijn In Uw Rug

"onze ruggegraat: briljant in de eenvoud!"

Ruggegraat Zij Aanblik

Uw Ruggegraat en Rugpijn

Om te snappen hoe een gezonde rug functioneert, is het handig om eerst meer over de rug te weten, en dan met name over de ruggegraat. Zonder een ruggegraat zouden we – letterlijk – in elkaar storten. We kunnen echt niet zonder.

Als u wilt dat uw rug (weer) gezond wordt, dan moet u eerst snappen hoe de rug fysiek werkt.

Misschien doet u al jaren oefeningen, of bent u onder behandeling, en heeft u tot nu toe eigenlijk geen vooruitgang geboekt. Nou, dan bent u de niet enige!

Veel behandelprogramma’s weinig resultaat

In de praktijk blijkt namelijk dat veel behandelprogramma’s voor de rug weinig tot geen resultaat hebben. Dat is nou niet bepaald bemoedigend om te horen. Ben je jaren in therapie voor je rug, en toch komen je klachten steeds terug . Komt er dan nooit een einde aan?

Natuurlijk moet je er wat voor doen, als je een gezonde rug (terug) wil krijgen, of als je je rug gezond wil houden. Dat is alleen maar logisch. Vanzelf gaat het vaak niet.

Maar het gaat er om dat u moet weten wat wel en wat niet helpt…

Om dat te snappen, is het handig als u eerst een beetje begrijpt hoe de rug in elkaar zit. Hieronder zult u eerst ontdekken hoe de ruggegraat is opgebouwd. Daarna zult u ontdekken waarom de meeste oefeningen geen resultaat hebben (al doet u nog zo uw best…)

Wervels en tussenwervelschijven

Onze ruggegraat is opgebouwd uit 25 wervels die bovenop elkaar staan. Tussen de wervels zitten de tussenwervelschijven. Twee wervels boven elkaar, verbonden door een tussenwervelschijf, vormen een gewricht.

De tussenwervelschijven hebben drie belangrijke functies:
– ze verbinden de wervels met elkaar
– ze zorgen voor vering
– ze maken het vooroverbuigen en draaien van de wervelkolom mogelijk

De wervels worden niet alleen door de tussenwervelschijven aan elkaar verbonden. Er zijn ook nog allerlei gewrichtsbanden die van wervel naar wervel lopen. De gewrichten van de rug worden dus omgeven door gewrichtsbanden.

Tot voor kort werd aangenomen dat die banden van de rug toch wel supersterk moesten zijn.

En dat de wervels, met de tussenwervelschijven en de banden eromheen, zorgden voor de kracht en stabiliteit van de ruggegraat.

Ik zeg tot voor kort, omdat uit recent wetenschappelijk onderzoek nieuwe inzichten naar voren zijn gekomen.

Hoe sterk is uw rug nou eigenlijk?

Twee Amerikaanse studenten onderzochten hoeveel kracht de ruggegraat eigenlijk aan kan voordat er beschadigingen optreden. Wat bleek? 9 Kilo was al genoeg kracht om grote beschadigingen in de ruggegraat te veroorzaken. 9 Kilo!

Als dat waar is, dan is de ruggegraat dus helemaal niet zo sterk en stabiel als altijd aangenomen werd. Alleen al de normale dagelijkse activiteiten als zitten en lopen oefenen krachten uit op de ruggegraat die die 9 kilo ver te boven gaan. Liggen bijvoorbeeld oefent 25 kg kracht uit; staan 50 kg en zitten 140 kg.

Dat betekent dus dat onze rug de hele dag hulp nodig heeft, om te zorgen dat we onszelf niet beschadigen. Die hulp moet uw rug krijgen van omliggende spieren.

De spieren van de rug

Voor de goede werking van onze rug hebben we twee soorten spieren nodig:
-spieren die helpen om de ruggegraat te bewegen
-stabiliserende spieren, die de beweging van de ruggegraat controleren

De spieren die helpen bij bewegen zijn lang, groot en sterk en overspannen een groot deel van de rug.
Ze zorgen ervoor dat we rechtop kunnen blijven staan en dat we voorover kunnen buigen.

De controlerende, stabiliserende spieren zijn kleine en grote spieren die dieper in de rug liggen. De kleine spiertjes lopen van wervel naar wervel en ook kriskras door elkaar. Ieder op zich is maar klein, maar samen kunnen ze veel kracht aan. Vergelijk het met een satéstokje; 1 kun je nog wel breken, maar een bundel van 50 bijna niet.

Voor een goed functionerende rug moeten deze spieren, de tussenwervelschijven en de banden allemaal goed samenwerken.

Signaalwerking vanuit uw rug…

Uit een ander wetenschappelijk onderzoek, de Australische Ruggegraat Stabilisatie Methode, bleek dat de kleine stabiliserende spiertjes van de rug een uiterst belangrijke terugmeldfunctie naar de hersenen hebben over de stand van de wervels.

Ook bleek dat de tussenwervelschijf zelf en de gewrichtsbanden van de ruggegraat allebei vol zitten met zenuwuiteinden die ook signalen doorgeven naar de hersenen.

Bij het voorover buigen geven de stabiliserende spiertjes aan hoe ver u buigt. Ook de tussenwervelschijven en de banden doen dit. Zodra de banden het eind van de rek hebben bereikt, geven ze het signaal aan de hersenen dat de bewegende spieren harder moeten trekken.

De kleine stabiliserende spiertjes gaven echter ook al aan dat het eind bereikt is en dat er aan de andere kant moet worden tegengetrokken. De hersenen bepalen vervolgens dat u niet verder kunt buigen.

De aansturing van al die bewegende spiertjes en spieren heeft dus een ongelofelijke hoeveelheid juiste en tijdige signalen nodig. En dat is nu juist waar het wel eens misgaat bij mensen…

Uw rug heeft goede signalen nodig!

Zo kan het gebeuren dat een ogenschijnlijk simpele beweging – u wilt vooroverbuigen om iets te pakken – een pijnlijk gevolg kan hebben. Als er geen goed signaal naar de kleine stabiliteitsspiertjes is gegaan, doen deze spiertjes dus ook even niet mee.

Onbedoeld komt er dan een kracht op de ruggegraat die groter is dan de maximaal 9 kg die uw rug aankan. Gevolg: u gaat door uw rug.

Het blijkt dus dat een beschadiging van een tussenwervelschijf en de banden van de rug tevens een ander gevolg hebben: namelijk dat de signaalwerking niet meer goed werkt. Met als gevolg dat de kleinere spiertjes niet meer voldoende worden geactiveerd.

Verminderde signaalwerking door rugbeschadiging

Een beschadiging van de rug leidt dus tot verminderde signaalwerking van allerlei onderdelen van de rug. En als uw hersenen geen goede signalen krijgen, sturen ze een aantal belangrijke spieren ook niet aan.

Dat verklaart gelijk waarom mensen die eenmaal last van hun rug hebben meestal terugkerende klachten hebben. En dat de meeste behandelprogramma’s (bijvoorbeeld masseren) niet helpen.

Als iemand bijvoorbeeld rugklachten had, maar er op de foto’s geen beschading van de wervels of tussenwervelschijven te zien was, concludeerde men dat de klachten dan wel veroorzaakt moesten worden door de omliggende spieren.

En dus dacht men de klachten te kunnen verhelpen met masseren en oefenen. Maar de meeste oefeningen zijn niet afgestemd op deze dieper liggende spieren…

U snapt het al. Wilt u resultaat hebben, dan zult u de juiste oefeningen moeten doen om de juiste spieren te activeren.

Rugpijnweg Programma gericht op herstel signaalwerking

Op grond van bovengenoemd onderzoek zijn nieuwe manieren van behandelen ontwikkeld. Rugpijnweg.nl doet daar aan mee. In ons e-boek treft u oefeningen aan die u helpen om deze dieper liggende spieren te activeren.

En nu u hopelijk snapt hoe het allemaal in elkaar steekt, motiveert u dat om zelf aan de slag te gaan. Met de juiste oefeningen, wel te verstaan!

Rugpijn Banner
Robert Feddes

Voormalig Rugpatient Robert Feddes ontwikkelde het RugpijnWEG! Programma na een periode van 20 jaar steeds erger wordende rugklachten. Robert heeft GEEN last meer van zijn rug en inmiddels hebben 10.000-en zijn programma's al gedownload!

Aanbevolen VIDEOS

Hoe U Snel En Blijvend Rugpijn Overwint
Hoe U Zorgt Dat Het Nooit Meer In Uw Rug Schiet
Hoe U Zelf Uw Si Gewricht En Scheefstand Corrigeert
Hoe U Ischias En Uitstralingspijnen Helemaal Laat Verdwijnen
Hoe Hernia En Tussenwervelschijven Natuurlijk Genezen