Bekkeninstabiliteit behandeling

Doe Het Zelf Behandeling van Bekkeninstabiliteit?

Kan dat dan? Jazeker.

Mensen die last hebben van bekkeninstabiliteit vinden niet altijd een luisterend oor. Zelfs artsen en specialisten nemen de klachten niet altijd serieus. Soms wordt de aanstaande moeders verweten dat de klachten tussen de oren zitten en dat ze maar moeten leren leven met de pijn. Of ze krijgen van hun omgeving zoiets te horen als: “ach, dat hoort er nu eenmaal bij”. Vervelend, als je naast de dagelijkse pijn ook nog zulke opmerkingen naar je hoofd krijgt.

Wat Te Doen Bij Bekkeninstabiliteit

Allereerst moet u zich afvragen: Waar heb IK last van? En wanneer heb/krijg ik last? Want in het antwoord op die 2 vragen ligt meestal al heel veel informatie opgesloten, waar u veelal direkt iets mee kunt. Hieronder zult u lezen over de meest voorkomende gevallen van pijn bij bekkeninstabiliteit.

Oefeningen Voor Bekkenpijn

In het artikel ‘Bekkeninstabiliteit klachten” heeft u kunnen lezen wat de symptomen zijn van bekkeninstabiliteit. Hier gaan we in op wat u kunt doen als u er last van heeft.

Bent u zwanger en heeft u last van bekkenpijn en dan met name bij het begin van een beweging, zoals opstaan, lopen enzovoorts (startpijn)? Dan zou het kunnen zijn dat u last heeft van triggerpoints die pijn veroorzaken in de bekkenbodemspieren. Pijn die ontstaat bij beweging is meestal spiergerelateerd. Tijdens de zwangerschap krijgen vrouwen vaak rond de 20e week last van bekkenpijn, omdat dan de druk op de bekkenbodemspieren toeneemt.

Hoe kunt u dan voorkomen dat u hier pijn krijgt? U kunt bijvoorbeeld voor die 20-wekengrens al zorgen dat de bekkenbodemspieren sterker worden. Dan kunnen ze namelijk meer hebben zodra er druk op komt te staan. Met speciale bekkenbodemoefeningen kunt u de bekkenspieren trainen, zodat ze het extra gewicht dat straks op het bekken rust kunnen opvangen. Bent u al aardig op gewicht en heeft u nu last, ook dan kunt u met oefeningen de bekkenspieren losser maken, zodat u minder last zult hebben van de pijn.

Bekkeninstabiliteit Zwanger

Heeft u last van hormonen waardoor het bekkengebied slap is geworden? Dan is het nodig dat de bloedcirculatie in het bekkengebied hersteld wordt. Gezonde stoffen uit ons voedsel moeten naar de goede plek gevoerd worden en afvalstoffen moeten worden afgevoerd. Pijnplaatsen in ons lichaam hebben een tekort aan zuurstof. Voor herstel is dus altijd een gezonde circulatie nodig. Ook hier zijn speciale oefeningen voor, die de circulatie op gang brengen.

Bent u zwanger en heeft u moeite met lopen als gevolg van bekkeninstabiliteit? U heeft dus niet zozeer last van startpijn, alswel moeite met lopen op zich? Door de zwangerschap worden de bekkenbanden weker, als voorbereiding op de komst van het kindje. Meestal gebeurt dit rond de 20e week, onder invloed van het hormoon Relaxine dat wordt aangemaakt. Bij sommige vrouwen worden de banden zo onnatuurlijk week, dat ze moeite krijgen met lopen. Soms zelfs zo erg, dat ze niet meer kunnen traplopen, of, erger, in een rolstoel belanden.

In dat geval zou u zich kunnen afvragen waarom de hormoonhuishouding dusdanig verstoord is, dat u dergelijke klachten heeft gekregen. We weten bijvoorbeeld dat het gebruik van de pil invloed heeft op de hormonen. We weten niet altijd wat de gevolgen hiervan zijn. Het zou kunnen dat jarenlang pilgebruik de hormoonhuishouding dusdanig heeft verstoord, dat dit soort klachten optreden. Maar misschien zijn niet alleen hormonen de boosdoeners, maar zijn er schadelijke stoffen in het weefsel terecht gekomen die klachten geven. In dat geval kan een dieet met hoge doses anti-oxidanten mogelijk helpen.

Oefeningen Bekkeninstabiliteit

Bent u niet, of niet meer zwanger, maar heeft u wel last van bekkeninstabiliteit? Dan moet er een andere oorzaak aan te wijzen zijn, waardoor u pijn heeft. Heeft u moeite met lopen? Dan staat waarschijnlijk het SI-gewricht scheef. Als dat namelijk scheef staat en we krijgen moeite met lopen, dan kan het zijn dat bepaalde spieren die scheefstand willen corrigeren. Het lijkt dan of alsof het ene been korter is dan het andere, maar in feite zijn het de spieren die dit doen en het verschil willen compenseren.

Veel mensen laten het SI-gewricht weer rechtzetten door een fysiotherapeut of een manuele therapeut. Vaak helpt dit lang genoeg, tot… het er weer inschiet! Dan kunt u dus weer naar de therapeut en kunt u weer even vooruit. Maar gelukkig zijn er ook bekkenstabilisatie oefeningen die u zelf kunt doen. Dit zijn speciale stabilisatie oefeningen voor het SI-gewricht. Het voordeel van zelfcorrectie is dat er een steeds langere tijd ontstaat tussen het eruit schieten en het corrigeren van het gewricht, waardoor de kapsels en banden rond het SI-gewricht weer gaan wennen aan de correcte stant. En dus steeds minder uit die stand zullen schieten…

Sommigen laten een zooltje aanmeten om het verschil in beenlengte te corrigeren. Dit kan misschien wel tijdelijk helpen en de pijnklachten verminderen, maar het haalt niet de echte oorzaak weg en pakt die ook niet aan. Daarom denken wij dat dit geen echte oplossing is. We willen juist op zoek naar de oorzaak en die oorzaak aanpakken. Alleen dat maakt echt verschil. Daarom is het ook zo belangrijk dat u zich afvraagt waar bij u de klachten vandaan komen. Alleen dit inzicht kan u helpen om hier ook de juiste oplossing bij te vinden.

Rugpijn Banner
Robert Feddes

Voormalig Rugpatient Robert Feddes ontwikkelde het RugpijnWEG! Programma na een periode van 20 jaar steeds erger wordende rugklachten. Robert heeft GEEN last meer van zijn rug en inmiddels hebben 10.000-en zijn programma's al gedownload!

Aanbevolen VIDEOS

Hoe U Snel En Blijvend Rugpijn Overwint
Hoe U Zorgt Dat Het Nooit Meer In Uw Rug Schiet
Hoe U Zelf Uw Si Gewricht En Scheefstand Corrigeert
Hoe U Ischias En Uitstralingspijnen Helemaal Laat Verdwijnen
Hoe Hernia En Tussenwervelschijven Natuurlijk Genezen