Rugklachten en zittend werk
Zit je ook met dit dilemma? Je hebt rugklachten en je hebt zittend werk. Eigenlijk sluit het een het ander uit. Als je last van je rug hebt zou je niet de hele dag moeten zitten. Maar ja, je hebt die baan nou eenmaal, dus daar ‘zit’ je dan aan vast. Toch?
Wat moet je hier nou mee? Je baan maar opzeggen? Dat is meestal geen optie. Proberen wat meer tussendoor te bewegen? Leuk idee, maar dat is echt niet afdoende als je echt last van je rug hebt. Dan is een uur achter elkaar zitten al een crime.
Is er een andere oplossing? Ik denk van wel. Al eens gedacht aan een andere stoel? Natuurlijk, roept u nu. Dat is het eerste wat ik heb aangeschaft: een goede comfortabele stoel. Nee, maar dat bedoel ik niet. Misschien moet u eens denken aan een niet zo comfortabele stoel. Een stoel die uw rug in beweging zet…
Een stoel de uw rug in beweging zet
Wel eens gehoord van de balstoel? Een soort frame op wielen met een skippy-bal erin. Op het eerste gezicht een grappige stoel. Is dat nou gezond voor je rug? was mijn eerste reactie toen ik zo’n ‘bubbelstoel’ zag. Eigenlijk ziet het er simpel uit. Het idee erachter is ook heel eenvoudig!
Hoe werkt zo’n balstoel dan? Doordat je met je zitvlak op een opgeblazen bal zit, moet je rug voortdurend balans vinden om lekker te zitten. Je rug is steeds in beweging. Dus terwijl je zit, train je je rugspieren. Als je op een normale (bureau)stoel zit, is je rug in rusthouding. En dat voel je na een aantal uren zitten wel. Je rug voelt stijf of je krijgt pijn doordat je in een verkeerde houding hebt gezeten.
Balstoel pakt twee problemen voor uw rug aan
Een balstoel pakt twee grote boosdoeners voor rugklachten aan: te weinig beweging en een verkeerde houding. Op een balstoel ben je al zittend toch in beweging met je rug en je bilspieren. En hij dwingt je als het ware om een goede houding aan te nemen.
Uit alle research die we hebben gedaan over de rug, blijkt dat de dieper liggende spieren rond de ruggengraat geoefend moeten worden. Dat gebeurt door te balanceren!
Balstoel dwingt tot balans
Het feit dat je continu je balans moet zoeken op zo’n stoel is dus goed voor je rug. Doordat je rechtop zit worden alle spieren in je rug en ook je bekkenspieren aangesproken om de rug in balans te houden. Met andere woorden: Je rug wordt aangezet tot werken!
In plaats dat je dus vanaf een comfortabele luxe bureaustoel je werk verricht, zit je nu op een dynamische, ergonomisch verantwoorde skippybal achter je bureau of werkplek. Eigenlijk kun je ‘dubbel werk’ doen. Je doet je gewone werk, en ondertussen train je je rug. Gaaf he? (Nooit gedacht he mannen, dat jullie twee dingen tegelijk konden doen?)
Balstoel is even wennen
De meeste mensen die voor het eerst op een balstoel gaan zitten, moeten even wennen. Meestal gaat dat gepaard met een hoop gegiebel. Niet alleen omdat de stoelen er grappig uitzien, maar ook omdat het zitten op zo’n bijzondere stoel een belevenis op zich is. Je kan er om lachen of niet, maar voor je rug is het een opluchting!
Voor iemand met rugproblemen en zittend werk is de balstoel een ideale uitkomst. Je combineert eigenlijk twee dingen: je doet je werk en onderwijl oefen je je rug. Ook ideaal om rugklachten te voorkomen als je veel zittend werk verricht. Wij werken zelf op deze stoelen en kunnen vanuit eerste hand zeggen dat dit een aanrader is!
Ook voor kinderen is de balstoel trouwens ideaal. Er is ooit een onderzoek naar gedaan op verschillende basisscholen en daaruit bleek dat balstoelen bijdragen aan een gezonde rug.
Onze kinderen hebben ze ook op hun kamer staan en maken hier hun huiswerk op. Hun ruggen zijn nog gezond en dat willen we graag zo houden.